Auto importeren waar op letten

Tips voor auto importeren waar op letten

Auto importeren waar op letten? Desondanks dat het nu veel eenvoudiger is om een voertuig ons land binnen te brengen, is het proces nog steeds verschillend ten aanzien van het kopen van een auto in Nederland. Er is een behoorlijke hoeveelheid werk dat gedaan moet worden. Het is niet moeilijk, maar je moet wel op veel verschillende details letten. En als je toch fouten maakt, kunnen die uiteindelijk vrij duur uitvallen. Een goede voorbereiding is dus essentieel.

Als je overweegt een auto te importeren, zijn er een aantal belangrijke zaken die je in overweging moet nemen. CarTax geeft je een aantal handvatten en tips voor auto importeren waar op letten.

Volvo 194 Oldtimer Taxatie Rapport

Waar wil je de import auto te kopen?

Net zoals in Nederland koop je in het buitenland ook niet zomaar een auto zonder eerst onderzoek gedaan te hebben. Een aanzienlijke hoeveelheid informatie die in Nederland gemakkelijk voor het publiek toegankelijk is, kan in andere landen helemaal niet beschikbaar zijn of een grote uitdaging vormen om te verkrijgen. Een betrouwbare dealer of verkoper vinden is daarom zeker bij een import auto belangrijk. Wil je in de toekomst problemen vermijden, dan kun je het voertuig het beste bij een erkende dealer kopen, ook al kost dat in de aanschaf iets meer.

Onderzoek de achtergrond van de importauto

Zorg dat je bekend bent met de richtlijnen die betrekking hebben op de autopapieren. Dit varieert sterk naargelang het land. Verzeker je ervan dat de autopapieren die je bekijkt legitiem zijn, vooral in Duitsland. Auto importeren Duitsland waar op letten? Dat zijn met name de autopapieren. In Duitsland worden namelijk blanco autodocumenten gebruikt voor huur-, leen- en leaseauto’s te verkopen. Deze blanco documenten zijn gevoelig voor diefstal om vervolgens op een verkeerde wijze uit te geven. Wees hier op bedacht als je een Duitse import auto op het oog hebt. Daarnaast heb je ook een Certificaat van Oorsprong of een Certificaat van Voertuigeigendom (COC en CVO) nodig. De RDW eist dat je deze informatie verstrekt bij de aanvraag voor een Nederlands kenteken.

Transport bij importeren auto

Als je een auto over de weg naar Nederland wilt vervoeren, is het verkrijgen van een tijdelijk exportkenteken een goede optie om te overwegen. Waarbij een WA verzekering is inbegrepen. Bedenk dat het besturen van een motorvoertuig in Nederland terwijl je kentekenplaten uit een ander land draagt tegen de wet is. De douane ziet dit als een poging om belastingen te ontduiken, want er wordt geen BPM of wegenbelasting betaald. Een eendagskenteken van de RDW is geen optie, omdat deze alleen geldig is op de dag van de RDW-keuring. Deze kan je ook alleen aanvragen bij de RDW in combinatie met de afspraak voor de keuring. De beste optie voor het transport van een importauto is een trailer huren of een autoambulance inschakelen.

CO2 uitstoot import auto

Veel advertenties bevatten onjuiste informatie over de CO2 uitstoot van de import auto. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk om te bepalen of de WLTP of NEDC regeling op je auto van toepassing is. Je moet vooral letten op voertuigen die hun eerste registratie buiten de EU hebben gehad. De CO2 uitstoot van deze voertuigen is meestal aanzienlijk hoger dan die van vergelijkbare Europese modellen. Dit kan leiden tot een verschil van meer dan tienduizend euro voor de rest BPM die je bij invoer moet betalen.

auto schade taxatie - CarTax erkend auto taxateur

Tips auto importeren

  • Juiste papieren: Controleer altijd of het VIND op het kentekenbewijs gelijks is met het VIN dat in het voertuig staat.
  • Ga nooit alleen op uiterlijk af: Kijk verder dan de buitenkant van de bolide. De technische staat onder de motorkap is van groot belang voor de waarde van de auto.
  • Te mooi om waar te zijn: Als een voertuig te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Wees daarom altijd op je hoede bij een te lage kilometerstand, ontbreken van onderhoudsboekje of als de prijs veel lager is dan de reële marktwaarde.
  • Aankoopnota: Vraag altijd om een aankoopnota of verkoopovereenkomst. Vraag bij de aankoop ook wat onder de garantie en coulance valt.
  • Auto importeren met schade: Houd bij een auto importeren met schade er rekening mee dat je in Nederland aan de extra schadekeuring moet voldoen. Hieraan zijn ook extra kosten verbonden en vaak duurt het hele proces voor het kenteken ook langer.
  • BPM berekenen: Laat CarTax van tevoren de BPM controleren, zodat je niet voor verassingen komt te staan. De BPM verschilt per type voertuig.

 

Mocht je vragen hebben over auto importeren bpm, neem dan contact op met CarTax. AutotaxatieCarTax is de import specialist in Nederland. Bekijk ook eens het stappenplan auto importeren die CarTax heeft opgesteld.

All in!

€220,-

BPM rapport + aangifte
+ verzenden

VRT En FEHAC CarTax Gecertificeerde Auto Taxateur

NEEM CONTACT MET ONS OP

Selecteer welke details u wilt sturen