Voorbeeld import kosten berekenen auto

Rekenvoorbeeld voor import kosten berekenen auto

Om inzicht te krijgen hoeveel je kan besparen bij een auto importeren hebben wij een rekenvoorbeeld gemaakt van import kosten berekenen auto. En auto importeren kan je zelf doen of laten doen bij een auto importeur. Als je zelf een import auto wilt kopen, dan kan CarTax je helpen bij een onafhankelijke BPM taxatie. Met een BPB taxatierapport kan je vele euro’s verdienen. Vooral bij jong gebruikte auto’s uit het hogere segment leveren grote prijsverschillen op na de import.

Auto importeren kosten berekenen, waar moet je allemaal rekening mee houden? We lichten de verschillende kosten auto importeren toe en geven je een rekenvoorbeeld.

Chevrolet Pickup Oldtimer Taxatie

Kosten auto importeren

Ben je benieuwd naar de kosten voor het importeren van jouw droomauto? De kosten auto importeren bestaat uit meerdere onderdelen. Om te weten wat een auto importeren je exact gaat kosten is het van belang om te weten of de auto waar je voor gevallen bent, binnen of buiten de EU staat. Dit is van belang in verband met de transportkosten, de BTW, eventuele invoerrechten, RDW keuring en BPM aangifte.

Kosten auto importeren België of ander EU-land

De kosten waar je mee te maken krijgt bij auto, caravan, camper of motor importeren uit Europa, zoals auto importeren Belgie, Duitsland of Frankrijk zijn als volgt:

– Aankoopprijs
– BTW
– BPM
– Transportkosten
– Kosten RDW keuring

Bij het importeren van een auto buiten de EU, bijvoorbeeld auto importeren Engeland, Amerika of Japan, komen onderstaande kosten er nog bij:

– Verscheping
– Invoerrechten
– BTW

Uitleg over auto importeren kosten

Aankoopprijs

De factoren waar je rekening mee houdt bij auto kopen in buitenland, zijn dezelfde waar je op zou letten als je een voertuig in Nederland koopt. zoals technische staat van de auto, extra accessoires, kilometerstand en onderhoud.

BTW wel of niet betalen bij import auto

Bij de import van een auto uit een EU-land krijg je niet te maken met de BTW, wanneer deze in het land van herkomst al is voldaan. Er is hierop één uitzondering! En dat is wanneer de auto jonger is dan zes maanden of minder dan 6.000 kilometer op de teller heeft staan. Dan ziet de Belastingdienst dit als een nieuwe auto. Dit heeft als gevolg dat je nog een keer de btw moet afrekenen in Nederland. Ook al heb je deze in het land van herkomst al betaald.

Indien je een voertuig importeert buiten de Europese Unie (EU- of EVA-land bijvoorbeeld auto importeren Amerika), dan betaal je 21% btw over de aankoopprijs, transportkosten en invoerrechten. Indien de auto onder de old-timers valt, dus ouder dan 30 jaar is, dan betaal je hierover niet 21 maar 6% btw.

BPM kosten

Het BPM bedrag kan op verschillende manieren berekend worden, namelijk via de BPM afschrijvingstabel, de koerslijst waarde of een gevalideerd BPM taxatierapport. Over het algemeen is de CO2 uitstoot een belangrijke factor voor de hoogte van de BPM. Daarnaast ook de leeftijd, de uitvoering, eventuele mankementen en het aantal kilometers.

Er zijn talloze methoden om de BPM te berekenen, en er is er altijd wel een die het voordeligst is. Welke dat is, zoekt CarTax natuurlijk voor je uit. Wij verzorgen de gehele BPM taxatie en aangifte. Omdat je je BPM aangifte maar één keer kunt indienen, moet je ervoor zorgen dat deze correct berekend en onderbouwd is. Het kan erg kostbaar zijn als iets niet juist gedaan is. Schakel daarom auto taxatie CarTax hiervoor in. Wij zijn een erkend BPM taxateur en kiezen de meest voordelige BPM methode voor je uit. 

Transportkosten

Te allen tijde dien je de import auto, camper of motor naar Nederland te vervoeren. Of dit nu vanuit Duitsland of Amerika is, je krijgt te maken met de transportkosten hiervoor. Het is aan jou hoe je dat doet, en aan wijze van transport hangt een ander prijskaartje. Rijd je de auto zelf naar Nederland met een importkenteken, kies je ervoor om de auto te laten transporteren of haal je deze op met een autoambulance?

Buiten de EU moet je misschien eerst vervoer naar de haven van herkomst regelen voordat de auto verscheept kan worden. Daarnaast moet je ook rekening houden met de transportkosten binnen Nederland. Informeer van tevoren goed naar de mogelijkheden en de daaraan verbonden transportkosten.

Kosten RDW keuring

Om een Nederlands kenteken te krijgen, moet je altijd met je voertuig naar de RDW om deze te laten keuren. Dit is gemakkelijker en goedkoper voor een auto die in Europa geleverd is of een Europese typegoedkeuring heeft, dan voor een auto buiten de EU die nog geen EU typegoedkeuring heeft. Als je import auto geen Europese goedkeuring heeft, moet deze een uitgebreide keuring bij de RDW in Lelystad ondergaan.

De RDW keuring voor een auto uit een EU- of EVA-land kost 213,05 euro. De kosten voor een import voertuig buiten de EU is veel duurder, namelijk 859 euro. Bij goedkeuring van het voertuig moet je ook nog de kosten voor inschrijven voertuig in het kentekenregister van 42,65 euro betalen en de tenaamstelling bij RDW van 10,75 euro.

Denk eraan dat je met de auto naar het keuringsstation moet. Dit kan met een autoambulance of je vraagt een eendagskenteken aan. Dit eendagskenteken is alleen aan te vragen in combinatie met de RDW keuringsafspraak. Het kenteken is alleen geldig in Nederland en enkel op de dag van de keuring

Extra import kosten berekenen auto buiten EU

Bij een motor, camper of auto importeren vanuit een land buiten de EU, zijn er nog twee kostenposten waar je rekening mee moet houden. De extra kosten berekenen auto van buiten een EU- of EVA-land zijn de verschepingskosten en invoerrechten.

Auto verschepen kosten

Om een auto van buiten de EU te importeren, kom je al snel bij het transport terecht van verschepen. Auto verschepen kosten zijn sterk afhankelijk van waar het voertuig zich bevindt, de afmeting en de wijze verscheping. Je kan bij auto verschepen namelijk kiezen tussen Roll on Roll off (RoRo) of container verschepen.

Roll on Roll off verschepen is ideaal voor voertuigen die niet in een container passen. Denk hierbij aan grote auto’s of campers. Het voertuig wordt op het vrachtschip gereden en vastgezet op de autodekken van het schip. Deze speciale dekken zijn bovendien wind- en waterdicht. Echter niet alle havens beschikken over de speciaal ontwikkelde RoRo vrachtschepen.

Containervervoer is de bekendste en meest gebruikte methode. Je kunt het voertuig in een container met andere voertuigen laten verschepen of een eigen container nemen. Ook hier heb je een verscheidenheid aan mogelijkheden, elk met een eigen prijskaartje.

Invoerrechten import auto

Zodra je de auto in Nederland invoert, moet je ook nog invoerrechten betalen. Dit is 10% van de aankoopprijs plus transportkosten voor een auto die minder dan 30 jaar oud is. Voor auto’s ouder dan 30 jaar worden de invoerrechten kwijtgescholden en hoef je alleen de 6% BTW te betalen. 

Auto import kosten berekenen

We hebben een overzicht gemaakt van de auto import kosten berekenen, zodat je een idee krijgt waar je allemaal rekening mee moet houden. In het rekenvoorbeeld auto import kosten berekenen gaan we uit van een auto importeren uit Duitsland. Genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw, waarbij over BPM en RDW leges geen btw wordt geheven.

Naamloos

Voorbeeld berekening van een Volkswagen Golf 1.4 TSI GT Sport. Deze auto importeren we uit Duitsland. Leeftijd van de auto is 20 maanden met een kilometerstand van 15.000 km. 

gt

Bij de import kosten berekenen van deze VW Golf levert je dus een besparing op van meer dan 3 duizend euro. Het loont daarom zeker om zelf een auto te importeren, waarbij je het stappenplan auto importeren kan volgen welke import specialist CarTax heeft opgesteld.  

Wil je meer weten over een import auto? Neem dan gerust contact op met de experts van autotaxatieCarTax. Ook als je wilt weten of een auto importeren interessant voor je is. Wij kunnen voor jou de belasting auto berekenen kenteken. Houd met deze kosten alvast rekening voor het droom voertuig die je op het oog hebt. Bekijk ook onze tips over auto importeren waar op letten.

All in!

€220,-

BPM rapport + aangifte
+ verzenden

VRT En FEHAC CarTax Gecertificeerde Auto Taxateur

NEEM CONTACT MET ONS OP

Selecteer welke details u wilt sturen